KAKAN!

Den perfekta mjuka julkakan, finns den? Maffiga, tunga tyska- och engelska julkakor ("stollar") pudrade med florsocker och med torkad frukt och alkohol som smaksättning, är kanske kul tradition men låter oftast trevligare än de smakar. Mjuk pepparkaka då? Jo då, dessa har bakats under årens lopp med lingon, gräddfil och allt möjligt i smeten, men är det så spännande egentligen? Pepparkakssmaken stöter man ju på allt som oftast under hela advent. Har nu äntligen hittat en julkaka som jag gjort om en smula, såklart! ;) Den visade sig vara klippt och skuren för en massa olika smaklökar, t.om. Patriks, vilka fortfarande "plågas" av sviterna efter uppväxtårens kaköverdos. Här kommer receptet på årets bästa advents- och julkaka!


Fruktkaka med choklad och nötter

Saftig och smarrig mjuk kaka med torkad frukt
som dragit i något "spritigt" sött. Själv har jag använt
dessertvinet Moscatel de Setúbal (nr. 8011). Mmm... Gott
att dricka till också. Älskar dessertvin. Glögg funkar med,
eller varför inte pröva päronkonjak? Glasera kakan efter
att den svalnat helt. Hrm... annars blir det inte så fint ;)


100 g torkade fikon (Coop har ekologiska i påse som är så mjuka och söta och goda)
100 g hackade hasselnötter
2 dl "spritigt" sött
200 g mjukt smör
2,5 dl ekologiskt råsocker (har minskat sockermängden med en halv dl)
4 ekologiska ägg (eller i alla fall från frigående höns)
4 dl vetemjöl special (Saltå Kvarn) eller vanligt eller blandat med dinkelsikt
1 tsk bakpulver
2 tsk osötat Organic Bourbon Vanilla Powder eller vaniljsocker (ihhh... inte syntetiskt vanillin bara)
100-125 g hackad mörk choklad (Änglamark har god ekologisk men Marabous mörka funkar)

Chokladglasyr:
50 g mjukt smör
1, 25 dl florsocker (har minskat ner mängden sött)
1 tsk vaniljpulver igen eller vaniljsocker
1/2 dl kakao (Obs! Kolonialvara - viktigt att köpa ekologisk)
1/2 dl starkt kaffe (självklart ekologiskt - något annat finns inte på världskartan)

Ugn: 175°
Tid:
Ca. 60 min

Kakan:
Hacka nötter och frukt och blanda med det spritiga.
Låt dra i en halv dag ungefär. Rör smör och socker poröst.
I med äggen. Blanda de torra ingredienserna och hackad choklad.
Rör ner i smeten tillsammans med "frukt- och nötgojset". Häll i smord
bröad form ca. 1,5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen. Låt svalna.

Glasyren:
Rör samman ingredienserna. Se upp för smörklumpar! Använd riktigt
rumstempererat mjukt smör och varmt kaffe. Bred på helt avsvalnad kaka.
Låt stelna. Garnera med granatäppelkärnor.

Smakar "kondis"... Enjoy! :)







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0