Somrigt sött

Busenkel hallon- och vitchokladpaj


Smulpaj:
150 g kallt smör
1, 75 dl råsocker el. vanligt strösocker
2 tsk bakpulver
3,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn

 

Dela smöret i små bitar och nyp ihop alla ingredienser till en smulig massa eller kör några snabba varv i matberedaren

 

Fyllning:
500 g hallon (från trädgården eller frysdisken)
200 g god vit choklad

 

Lägg hallonen i en pajform. Hacka fint  eller grovriv den vita chokladen och fördela jämnt över bären. Strö över smulorna. Grädda i 200 grader i cirka 25-30 minuter tills pajen fått fin färg. Låt svalna något och lägg färska hallon ovanpå.

 

Servera pajen med Sia:s ekologiska vaniljglass - en klassiker! Vill du minska sötman lägger du på en klick vispgrädde istället.

 

 

Sommarsmak!



 

Jordgubbstrifle

6 portioner
  • 35 st små maränger (jag brukar baka egna annars går det bra att köpa färdiga - barnens favorit)
  • 1 liter jordgubbar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl lemon curd (se recept nedan eller köp färdig, finns i marmeladhyllan)
Garnering:
  • 0,5 dl rostad flagad mandel

Krossa marängerna grovt. Skölj och skär jordgubbarna i skivor. Lättvispa grädden. Varva alla ingredienser och lemon curd i vackra glas på fot.
Lemon curd:
  • 3 ägg
  • 3,5 dl strösocker
  • 2 citroner, rivet skal
  • 125 g rumsvarmt smör

Vispa ihop ägg, strösocker och saften av citronerna i en rostfri bunke. Ställ bunken i en kastrull med sjudande vatten (vattenbad). Vispa lätt tills smeten tjocknar, ca 6-7 minuter.

Ta bunken av spisen. Skär smöret i små kuber och vispa ner det i lemoncurden. Låt svalna helt och rör i citronskalet.

 

Förvara och ha i kylen. Gott också som fyllning i tårta eller till ljumma nybakta scones med en klick grädde.




En enkel söt-syrlig dessert

 

 


Kommentarer
Postat av: G Amanda A.

oh så gott :D

2011-07-01 @ 21:11:20
URL: http://papayaa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0